sila bagi sumbangan.... =D

Tuesday, 21 February 2012

Murah Rezki...?

Assalamualaikum.. dan salam sejahtera..

lamo sunggoh xapdet mende ni.. dan lamo sunggoh ambo teraso sudah lupa ambo ado blog.. ekeke..

semalam menghadiri ceramah Ust Nurul Hafiz, pelajar Master Umm Qura University, Makkah,

ada satu isi yang terasa amat menarik jiwa untuk ambo kongsi kan dgn sahabat..

ayat "MURAH REZKI" tidak asing dalam ucapan masyarakat kita..

bila ade saudara yg akan ke mekah, antara yg akan di kirimkan ialah,
"doakan agar saya dimurahkan rezki.."

bila ade noti besdey lam fesbuk, kita akan post, "semoga ALLAH murahkan rezki kamu..."

ape Ust Nurul Hafiz cakap..?

Patut la org cina buleh pakai BMW, MERC,
tp org kita hanya buleh pakai KANCIL, PROTON... (bukan niat merendahkan martabat kancil dan proton..)

SBB ITU BERMAKNA ALLAH SUDAH MAKBULKAN DOA2 YANG DIMINTA..

ALLAH PERKENANKAN DOA "SEMOGA ALLAH MURAHKAN REZKI"

maka dapat lah kita rezki yang murah..

<ambo mule berkerut dahi...>

Kenapa la mintak rezki yang murah, sedangkan ALLAH memiliki semahal2 rezki utk di anugerahkan kepada manusia...

Sebab tu antara doa yang nabi ajar kepada kita ialah :
"YA ALLAH, AKU MINTA PADAMU REZKI YANG LUAS..."

Nabi suh kita mintak rezki yang luas, bukan rezki yang murah...

Andai kata, Andai kata...
Andai kata ALLAH da tetapkan kita akan memiliki BRABUS,
tp disebabkan doa kita yang asyik duk mintak murah rezki, murah rezki,
maka ALLAH murahkan rezki kita dgn menukarkan  BRABUS itu dengan KANCIL,
sbb kita mintak MURAH!
alangkah beruntungnya kita sbb ALLAH makbulkan doa kita... YEAY!

So, sila pilih nk REZKI MURAH ke nk REZKI LUAS...?

=D

14 comments:

fazilzura said...

ostaz , lama menyepi ..
ingt ostaz pi menuntut dgn Ustaz Don .. hihihi

haah , ye x ye jgk ye... betui jgk .. dok mintk REZEKI yg MURAH .. maka dpt ler kite rzeki yg gitu .. kecuali kalau mintk rezeki yg luas atau melipat ganda ..

* mintak nak share kt Fb ye

Titisan Hujan said...

btol la kan...itu pasal kt kena selalu berdoa moga diberikan rezeki dri atas,depan belakang, dan bawah.


sedangkan jika kita perasan ikan pari mulutnye dibawah,jadi rezekinya hanya di bawah

Amirah Adnan said...

tipikal masyarakat melayu mintak doa mcm tu.. so kena ubah dari skrg!

sea_lavender said...

thnkx ustaz~~ heee... =)
erm kawan pun pernah ckp mcm tu..
moga Allah luaskn rezeki kita.. Insya-Allah..

sea_lavender said...

thnkx ustaz~~ heee... =)
erm kawan pun pernah ckp mcm tu..
moga Allah luaskn rezeki kita.. Insya-Allah..

RuMaH TuA said...

Terbuka minda. *_*

Mintak Allah berkati rezeki, mudah beribadat. Takot2 dgn kancil p suro, tup2 BMW lalu tepi suro je... (^-^)y

Moga Allah kasih.

Qaseh dalia adelia said...

tq ostad .. tu lah pasal kan main copy paste je murah rezeki .. ok pasni luas kan rezeki lak .. tq

~kueh~ said...

terkesan dgn entri kali ni..
moga dikurniakan rezki yang LUAS ya ostad..

^^,y
InsyaAllah.

fuad ansari said...

moga ustaz diluaskan rezeki.. termasuklah rezeki beroleh jodoh yg baik.. (",)

liyana said...

owh...luaskan rezeki ye..
beres bos!

Liyana Zahim said...

Ermm bkn ke maksud dimurahkan rezeki tu rezeki tu dgn sngn dtg kat kite? Heheh.. Pelik gak BM ni.. Ok.. Mintak diluaskan rezeki.. Takpe.. Yg pnting ALLAH tahu niat kita kan ustaz.. :)

Cikgu Ma said...

terima kebaikan pun rezeki ^_^

wisata outbound said...

nice day:)
saya adalah saya hari ini karena pilihan-pilihan
yang saya kemarin..


bagi-bagi motivasi yaa.. :)


http://wisataoutboundmalang.com/

Ania said...

Salam kenal! Saya dari team Kumpulbagi.
Jika Anda mau share dan download files dengan gampang kunjungi page kami di: www.kumpulbagi.com
Semuanya gratis, cepat dan tanpa limitasi. Anda bisa upload sebanyak files (audio, video, pdf, jpg, dll.), membuat koleksi berkas dan bagikan dengan lainya.
Coba servis kami tanpa registrasi:)